Rigtig teknik til skulderpres

Louise HallundbækLouiseHallundbaek.dk

Skulderpres er en af de klassiske basisøvelser for skuldrene. Et vertikalt pres, der især træner dine skuldre, lidt øvre bryst og triceps. Når du laver den stående med stang kaldes det for military press. Alle andre varianter med både håndvægte og stang, stående eller siddende, kaldes for skulderpres.

1) Military press: du starter med stangen på toppen af brystet med albuerne fremme under stangen. Stå oprejst med rank holdning og pres stangen op over hovedet i en let skrå bane bagud. Du træner især den forreste del af skulderen og triceps. Den kræver ikke så meget bevægelighed og du kan typisk løfte tungere i denne variant.

2) Pres fra nakken: du starter med stangen hvilende på toppen af nakken (eller fra strakte arme over hovedet, hvis din mobilitet halter) og presser stangen op over hovedet stående oprejst. Lyt til din nuværende mobilitet og gå gradvist længere ned over tid med rank overkrop og albuerne under stangen, dvs. ikke nødvendigvis helt ned (men med tiden længere ned). Du får større fokus på den midterste del af skulderen. Den kræver mere bevægelighed, du bør derfor bygge den roligt op og kan typisk løfte mindre vægt i denne variant. Til gengæld kan du udfordre og forbedre din mobilitet i denne øvelse.

Selvom #teknikpolitiet og #bevægelsespolitiet måske får dig til at tro noget andet, er bevægelse meget mere nuanceret end blot rigtig eller forkert – forstå i stedet fordele og ulemper ved forskellige teknikker.