Praktik i fitness

Karoline i praktik

Hej jeg hedder Karoline, jeg går i 8. klasse på Kirkebakkeskolen, og jeg har været i praktik her hos Hallundbæk Fitness. Praktikken varede fra tirsdag til torsdag, hvor jeg så både var med til meget af det praktiske arbejde men også alt muligt andet.

Torsdag skulle jeg f.eks både være med til at træne med senior- og mom & baby holdet. Det var sjovt at lære om, hvad man laver på de forskellige hold.

Tirsdag skulle jeg lave et træningsprogram, hvor jeg skulle sørge for, at både forsiden og bagsiden af de forskellige muskler blev trænet. Ud over det skulle jeg også gøre rent oppe i fitnesscentret. Der skulle både tørres maskiner af og støvsuges. Det tog godt nok lang tid, og jeg må være ærlig at indrømme, at det nok det var ret kedeligt. Men det var godt at få et indblik i alt, hvad der er at lave.

Mandag skulle jeg læse om venepumpen, som er et system der involverer benenes vener og veneklapper. Det skulle jeg så fremlægge til Louise, samt vise nogle venepumpeøvelser, man kan lave. Det jeg har lært, vil jeg så meget gerne dele.

Venepumpen

Veneklapperne, der ligger i benene er som en slags låger. De sørger for, at blodet kun kommer den “rigtige” vej, som er op mod hjertet. Når man slapper af i lægmusklerne, løber blodet frit og venerne i benene fyldes med blod. Men hvis man spænder op lægmusklerne, bliver blodet klemt, så det kun kan løbe op mod hjertet. Det sker, fordi veneklapperne forhindrer, at blodet løber ned ad eller ud i de overfladiske vener.

Når musklerne så slapper af igen efter, at man har spændt op, fyldes venerne ikke med det samme blod. De fyldes nemlig med blod fra overfladen og fødderne.

Den glemte del af venepumpen

En anden del af venepumpen, som mange tit overser, ligger i mellemgulvsmusklen, som bevæger sig når man trækker vejret. Den er med til at tømme de vener der ligger i bughulen. Det er vigtigt, fordi der findes mange vener omkring bughulen og især i bækkenet. Hvis de ikke bliver tømt, så kan blodet fra benene ikke bevæge sig opad.

Blodet samler sig nemlig så i benene, hvilket kan føre til smerter i underlivet, hæmorider og hævede ben og ankler. Det kan endda også øge risikoen for en lille blodprop.

Derfor kan man have meget gavn af at lave venepumpeøvelser, hvis man har blodtryksproblemer, ledgener eller sidder stille i længere tid. Men det er generelt også bare en god ide at lave venepumpeøvelser, for at bedre sit blodomløb og undgå hævelser i underlivet og benene.

En god øvelse man kan lave er bølgeåndedrættet. Det er en øvelse, hvor du ligger på gulvet eller evt. på en måtte. Du skal så have fornemmelsen af at du trækker navlen helt op til ribbenene og derefter ned igen. Så du laver en slags bølge med maven.

Øvelsen hjælper både med at tømme venerne omkring bughulen, men den kan også hjælpe med at fjerne nogle af de affaldsstoffer, der samler sig i lungerne.